De unde ne cumparam carti

Bună!

      Pentru că primim deseori întrebări legate de locul de unde ne cumpărăm cărțile, ne-am gândit să realizăm o listă* cu astfel de locuri, offline și online, recomandări, care, sperăm, vă vor fi de folos.

Libris.ro este o librărie online cu sediul în Brașov, care oferă o gamă foarte largă de cărți, atât în română, cât și în engleză. Accesul pe site este facilitat de platforma simplistă, iar comenzile se dau foarte ușor (mai ales când sunt aplicate reduceri, adică des și foarte des). Cărțile sosesc rapid, în 2-3 zile, iar transportul este gratuit.


Elefant.ro a depășit demult stadiul de librărie online, astfel că acum este mai mult un hypermarket online. Rubrica de cărți este în permanență actualizată, oferă foarte multe promoții și discount-uri. Transportul nu este gratuit, însă recent au fost înființate centre elefant în mai toată țara și poți evita plata transportului, dacă alegi să ridici personal coletul.

Cărturești - lanțul de librării s-a dezvoltat mult în cei 15 ani de când se află în România. Librăriile Cărturești sunt foarte frumoase pentru că oferă nu numai cărți, ci și tot ce se poate asocia lecturii: ceai, căni frumoase, obiecte geeky și cam toate minunile la care te poți gândi, realizate în stil vintage, hipster-ish, care-ți fac ochii să strălucească. Prețurile sunt mai piperate, e adevărat, dar eu cred că merită, pentru că lucrurile sunt de calitate. Transportul comenzilor se calculează în funcție de greutatea pachetului, dar este până în 15 lei. În plus, puteți opta pentru transport cu bicicleta, old school. Librăriile Cărturești sunt niște locuri minunate, în care poți merge să citești, iar experiența este una specială.

Diverta - este un lanț de magazine cu o gamă de produse mult mai variată. Desigur, cărțile sunt o parte importantă, astfel că găsești aproape orice carte vrei. Recent, Diverta a lansat Blind date with a book, un concept interesant, menit să ne facă să nu mai judecăm cartea după copertă. Cărțile sunt un pic mai scumpe, dar îmi place foarte mult că magazinele au locuri amenajate în care poți citi chiar și o zi întreagă.

Librex.ro - toate cărțile sunt la reducere. Dimineața, la prânz și seara, cărți reduse peste cărți reduse. Partea și mai bună este că livrarea (doar în România) se realizează rapid, iar returul este gratuit.

Anticariatele. Fie ele online, sau nu, acestea au de oferit foarte multe cărți la prețuri mici, mici. Lucrul important este că nu au doar cărți vechi, rupte, antice, de pe vremea străbunicilor, ci și cărți noi. În plus, ai senzația ireală că ești înconjurat de ceva puternic, important. (Numai eu mă cred eroina vreunui film/carte când intru în anticariate? Da? Bine.)


Bookdepository este unul dintre cele mai importante site-uri de pe care puteți comanda, din următoarele simple motive: 1. Are toate cărțile posibile și imposibile. 2. Transport gratuit peste tot în lume. De reduceri nu spun decât că sunt. Există. Le găsiți.

Booksexpress se recomandă nu un site, ci un librar personal. La comandarea oricărui produs, site-ul oferă un sistem cu puncte Express, un fel de recompensă pentru fidelitate. Timpul de livrare diferă, întrucât cărțile din alte țări sosesc mai greu, însă cele aflate în stoc sunt expediate în 24 h.

Târgurile de carte. De obicei, la aceste evenimente, majoritatea editurilor oferă reduceri foarte mari și vin cu noutăți frumoase, astfel că e o plăcere să te plimbi printre atâtea cărți, dar e un chin când vine vorba să cumperi, pentru că nu știi ce sau câte să cumperi. Cele mai mari târguri de carte de la noi sunt Gaudeamus, Bookfest și Kiliprim.


      Totodată, comenzi sau pre-comenzi se pot face și pe site-urile editurilor. Nu recomandăm achiziționarea cărților de pe internet de la necunoscuți, fiindcă este greu de spus dacă veți primi sau nu cartea și există riscul să rămâneți cu banii dați. Același lucru se întâmplă și în cazul chimburilor de cărți; dacă totuși optați pentru astfel de metode, vă recomandăm să aveți grijă, eventual să cereți păreri de la cei care au mai încercat să cumpere, mai ales că sunt foarte multe grupuri de cititori.

Ce spuneți de lista noastră? Ce ați adăuga la ea?

*Această listă nu vizează neapărat site-urile sponsori/partenere, iar librăriile menționate mai sus sunt într-o ordine aleatorie, fără intenția de a plasa vreuna mai presus de cealaltă. 

1 comentarii:

  1. Daniela Cusa spunea...

    Eu fac in general comanda numai de pe libris. Imi place ca transportul este gratuit indiferent de valoarea comenzii.