Recenzie: Amantul japonez de Isabel Allende


Descriere:
O dubla poveste de dragoste, la distanta de mai bine de jumatate de secol, se dezvaluie treptat in Amantul japonez. Scris cu aceeasi atentie pentru amanuntul istoric si profunda intelegere a personajelor care au constituit dintotdeauna marca lui Isabel Allende, romanul Amantul japonez semnaleaza intoarcerea autoarei la povestea clasica, de larga respiratie, fiind totodata un omagiu emotionant adus sufletului omenesc si staruintei in dragoste, intr-o lume a necontenitelor schimbari.

Irina Bazili este tanara ingrijitoare carismatica a Almei Belasco, la azilul de batrani Lark House. Trecutul ei e un secret la fel de bine pazit ca si al batranei doamne. Fascinata de personalitatea Almei, Irina reuseste, cu ajutorul nepotului acesteia, Seth, sa descopere o frumoasa poveste de iubire interzisa, din timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Treptat devine insa limpede ca povestea nu s-a incheiat niciodata, pentru ca dragostea nu are varsta, si Irina insasi hotaraste sa ii dea o sansa atragatorului Seth.

„Romanul Amantul japonez este animat de acelaşi spirit efervescent care a făcut-o cunoscută pe Isabel Allende în întreaga lume. Un roman pe care e o plăcere să-l recomanzi.“ (The Washington Post)

„Allende este o mare povestitoare, cu o inteligență extraordinară și un ochi lucid îndreptat asupra schimbărilor care au loc în societate.Amantul japonez e un basm pentru adulți, unul irezistibil însă.“ (Associated Press)

„Romanul Amantul japonez traversează 70 de ani din istoria tumultuoasă a lumii, mesajul lui de profunzime fiind că dragostea, sub toate formele ei, trece peste orice obstacol și încolțește oriunde.“ (People Magazine)

Recenzie:
Amantul japonez, o carte diferită de ceea ce citesc eu în mod normal, dar pot spune că a fost una dintre cele mai frumoase povești de dragoste pe care le-am citit până acum.
Este o poveste spusă prin ochii lui Alma, o femeie care trăiește într-un azil de bătrâni din San Francisco. Aici împărtășește marea ei dragoste dintre ea și Ichimel. Această poveste de dragoste care a început la vârsta de 8 ani.
În prima parte a carții autoarea ne prezintă câte puțin din ororile războiului, viața Almei la azil, familia lui Ichimel, timpul pe care l-a petrecut Ichimel și familia lui în lagărele de concentrare pentru japonezi. Dar și Irina, o tânără din Moldova, care lucrează ca îngrijitoare la azilul din San Francisco.
Alma este evreica din Polonia și vine în America ca să poată scăpa de războiul nazist. Irina vine în America, dar aici are o experiență din copilărie traumatică cu care ea încă se confruntă. Povestea merge înainte și înapoi de la Alma la Irina, trecut și prezent. Desigur, se pune accent pe povestea de dragoste dintre Alma și Ichemi.
Povestea de dragoste a fost destul de credibilă, dar mi-a fost greu să decid dacă Alma, personajul principal, era realista sau pur și simplu foarte egoistă. Anumite detalii au părut insuficient dezvoltate, cum ar fi Nathaniel, familia, cariera Almei și multe altele.
Ce mi-a plăcut foarte mult a fost că, multe detalii din relația Almei cu Ichimei au fost lăsate la imaginația cititorului. Ne-au fost date multe fapte concrete dar au fost unele situații care mi-au dat de gândit.
Abia spre sfârșitul cărții aflăm secretele Almei, dar aflăm și lucruri noi despre Nathaniel și Irina.
Acest dans complicat de soarta, dragoste, suferință s-a sfârșit într-un mod neașteptat la care pur și simplu am plâns. Acest roman nu a avut acel sfârșit în care știm sigur că dragostea învinge totul. Ci a fost mai degrabă a fost genul poveste în care fără dragoste, nu am fi existat cu adevărat.


0 comentarii: